Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare
  • Timp de coacere
    1 ora si jumatate
  • Portii
    8
  • Ready In
    2 ore

Salutare dragilor,
Astazi vreau sa pregatesc ciorba de perisoare cu bors. Eu sunt adepta ciorbelor mai mult decat a supelor. Dar, avand doi copii trebuie sa pregatesc mai des sulpele. Ciorba e perisoare este pe placul tuturor de la mic la mare. Este foarte gustoasa si plina de vitamine datorita bogatiei de legume.

Ciorba de perisoare .. scurt istoric

Ciorba este un preparat lichid din legume, verdețuri respectiv legume și carne sau pește, obținut prin fierberea bucăților de carne, tăiate la dimensiuni mici, cu diferite legume, dregerea cu diverse ingrediente: ou, smântână, iaurt, rântașuri obținute prin rumenirea făinii din diverse cereale și după preferință acrirea cu oțet alimentar, borș, suc de lămâie sau sare de lămâie, suc de roșii, corcodușe, zarzăre ori zeamă de varză. Pentru ciorbele de post se fierb legumele fără carne și se acresc. Ca verdeață, la ciorbe se folosește pătrunjelul cu excepția ciorbelor ardelenești la care specific zonei este tarhonul, iar la ciorba de burtă nu se adaugă verdeață. Ciorba de burtă se acrește cu oțet alimentar. Ciorba de potroace se acrește cu moare de varză. Ciorba à la grecque se acrește cu lămâie.

În turcește bine-cunoscuta fiertură poartă numele de çorba, cuvânt provenit din arabul šorba (šarâb). Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele și cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman. În Moldova, ciorba se acrește de obicei cu borș obținut din fermentarea tărâțelor și se numește la fel, borș.

Ciorba de perișoare este una din cele mai tipice ciorbe românești. Ingredientele, în special în ceea ce privește verdețurile, diferă de la o regiune la alta. Poate fi acrita cu bors sau sare de lamaie in functie de preferinte. potrivit Wikipedia

Noi am ales varianta cu bors pentru prorietatile curative ale acestuia. Este un produs obtinut natural prin fermentarea taratelor.

Ingrediente

Pentru ciorba

Perisoare

Mod de preparare

Pasul1
Ciorba de perisoare

Intr-o oala mare punem rasolul dupa ce l-am spalat bine cu apa rece impreuna cu 6 litri de apa. Punem la fiert pentru 40 de minute. Toate legumele le curatam si le taiem cubulete sau cat mai marunt ( dupa preferinte) si le punem in oala la fiert completand cu apa daca este nevoie.

Pasul2
Ciorba de perisoare

Intre timp ne ocupam de perisoare. Intr-un bol punem carnea tocata, orezul spalat, ouale, ceapa tocata marunt, sarea si piperul. Amestecam bine si cu mana uda ( punem sub jet de apa) luam compozitie cat ar punea intra intr-o lingura si formam bilute. Le asezam pe o planseta sau intr-un castron.

Pasul3

Cand legumele si rasolul sunt bine fierte, saram si acrim dupa gust. Apoi punem perisoarele si lasam sa fiarba. Cand au fiert si si perisoarele mai potrivim de sare si bors si punem si leusteanul tocat marunt. Stingem focul si este gata de servit.

S-ar putea sa-ti placa

X