Prajitura cu branza dulce- reteta rapida

prajitura cu branza dulce
 • Timp de preparare
  15 minute
 • Timp de coacere
  40 minute
 • Portii
  8
 • Vizualizari
  26

Salutare dragilor,
Astazi pregatim Prajitura cu branza dulce, o reteta foarte rapida. Dupa ce incercati aceasta reteta, o  sa o faceti mereu cand o sa aveti pofta de un dulce.

Brânza este un produs lactat obținut prin coagularea laptelui anumitor animale, mai des vaci, dar și capre, iaci, oi și bivoli. Pentru a se obține închegarea laptelui, este folosit cheagul. Dar unele tipuri de brânză sunt închegate cu acizi precum oțet sau suc de lămâie, fie cu anumite specii de cynara.

Cheagul este o enzimă, obținută în mod tradițional din stomacul vițeilor. Dar, mai frecvent, în prezent, se folosesc înlocuitori microbiologici (obținuți în laborator). Pentru a reduce pH-ul și pentru a dezvolta savoarea, brânzei îi sunt adăugate bacterii. Anumite tipuri de brânză au mucegai pe coajă sau în interior. Culoar

prajitura ranza dulce
Branzeturi

ea naturală variază de la alb la galben. La anumite tipuri de brânză se adaugă plante și mirodenii.

Diferitele tipuri și variante de brânză sunt rezultatul unor tipuri diferite de bacterii și mucegaiuri, niveluri diferite de grăsime a laptelui, cât și diferențe în procesare.

De unde vine denumirea de branza

Pascu, Beiträge, a sugerat mai întâi o posibilă derivație de la interjecția bîr ori ber. Idee însolită, dar care a fost totuși preluată de Lahovary, cu circumstanța de a o fi combinat cu rânză. Si de a considera cuvintele ca provenind din fondul lingvistic anterior influenței indo-europene. El a scris apoi despre o derivație de la cuvântul tracic berenza, care poate veni de la ber = „oaie”. După Densusianu, este vorba de rădăcina iraniană renc-renz-rînz-: „a stoarce, a strivi”, adică „în stoarcere” = „bî renz-”. Rezultatul b-renza › brânza pare normal, din punct de vedere fonetic și semantic.

Când romanii au început să facă brânză tare pentru legionarii lor, sacul care era folosit pentru stoarcerea brânzei. Astăzi sedilă sau zăgârnă, s-a numit probabil în trecut brandeum ori brăndăș, ori brandie care însemna „pânză de in” (tifon) și care apare în Evul Mediu cu sensurile de „văl subțire pentru relicve”, „pânză” și „legătură, brâu”.

După Giuglea, ar trebui plecat de la brendia ori brandia, folosită pentru stoarcerea zerului din brânză. Acesta s-ar trage dintr-un cuvânt indo-european gurendh „a fermenta, a acri”; ideea aceasta a fost preluată de Pedersen [în Lingua Posnaniensis, I (1949), pg. 1-2].

Ambele afirmații sunt valide pentru că crescătorii de oi care au păstrat tradiția transhumanței în sudul și nordul Dunării încă folosesc rânză (stomac triturator). Pentru a porni acrirea laptelui de oaie, nu doar pentru brânza de burduf ci și pentru cașul semiprelucrat care este fermentat în ciubăr din lemn. potrivit Wikipedia

Branza dulce o folosim in diverse prajituri si placinte dar se poate consuma si ca a tare. Dupa preferintele fiecaruia.
Noi o folosim in pasca cu branza dulce cu sau fara aluat, sau in placinta cu branza Coana Mare si la aceasta prajitura cu branza dulce

Ingrediente

Aluat

Umplutura

  Mod de preparare

  Pasul 1
  prajitura cu branza

  Intr-un bol mizam bine ouale cu sarea. Adaugam zaharul, esenta de vanilie, uleiul lingura cu lingura continuan mixarea. Adaugam si laptele si faina amestecata cu praful de copt.

  Pasul 2
  Prajitura cu branza dulce

  Intr-o tava de 20/20 cm tapetata cu hartie de copt punem jumatate din compozitie. Introducem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15 minute. Cand s-a copt scoatem din cuptor si lasam la racit.

  Pasul 3

  Ne ocupam de umplutura. amestecam foarte bune branza cu ouale, zaharul si coaja de lamaie. Dupa ce blatul s-a racit bine punem crema de branza deasupra.

  Pasul 4

  Peste branza turnam restul de aluat. Nivelam bine si introducem la cuptor pentru 25 de minute.

  Pasul 5

  Cand va fi rumena deasupra este gata. O puteti pudra cu zzahar daca doriti. Eu nu am pudrat-o pentru ca mi se pare destul de dulce.

  S-ar putea sa-ti placa

  X