Pasca cu orez si branza dulce -Dobrogeana

Pasca cu orez si branza dulce
  • Timp de coacere
    1 ora
  • Portii
    8
  • Vizualizari
    35

Salutare dragilor,
Ne apropiem cu pasi repezi de Sfintele sarbatori Pascale, asa ca va prezint Pasca cu orez si branza dulce specifica in zona Dobrogei.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din:

drob de miel, ciorbă de miel,

friptură de miel,

ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi

și pasca cu brânză.

Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii. Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au de

Pasca cu orez si branza dulce
Pasca cu orez si branza dulce

venit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Pasca cu orez si branza dulce – scurt istoric

Obiceiul de Paște de a mânca miel și pască este legat de ritualul pascal evreiesc.

În datina ebraică, mielul se mănâncă ritual cu azimă (pâine nedospita) și cu ierburi amare (maror pe ebraică מרור), pentru a aduce aminte de greutățile îndurate în robia egipteană. La Cina cea de Taină, Isus și apostolii au mâncat miel după ritualul evreiesc, iar azima este reprezentată de pască. Pentru creștini, mielul, pasca și vinul sunt simboluri cu noi semnificații: Mielul este Isus Hristos, care își accepta sacrificiul. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul christic.

 

Pasca este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici. Se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate. Aceasta, pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, crezându-se a avea puterea de a alunga bolile și necazurile. potrivit Wikipedia

Pasca contine branza dulce, branza sarata, orez si chiar ciocolata. Fiecare zona are specificul ei.
Pasca cu orez si branza dulce este specifica pentru zona Dobrogea
Pasca cu branza sarata si verdeata este specifica pentru zona Moldova
Pasca cu branza dulce si ciocolata pentru Ardeal
Iar in Muntenia cel mai des intalnita este cea cu branza dulce si aluat dospit sau pasca cu branza dulce fara aluat framantat

Ingrediente

Aluat

Umplutura

Pentru uns

Mod de preparare

Pasul 1
Pasca cu orez si branza dulce

Pentru aluat Intr-un bol dizolvam drojdia cu putin lapte caldut, 1 lingura de zahar si una de faina. Lasam maiaua sa se activeze si sa isi dubleze volumul. Laptele ramas il amestecam cu zaharul ramas ( pentru aluat) si cu esenta. Intr-un vas incapator, cernem faina, adaugam sarea, apoi tornam drojdia. Framantam usor si adaugam si laptele amestecat cu zaharul. Incorporam si galbenusurile. Apoi adaugam untul putin cate putin si framantam bine pana obtinem un aluat elastic. Acoperim vasul cu folie alimentara si lasam la odihnit pana ce isi dubleaza volumul.

Pasul 2
Pasca cu orez si branza dulce

Intre timp spalam orezul si il fierbem in cei 300 ml de lapte. Cand scade adaugam 3 linguri de zahar si esenta de vanilie, amestecam bine si lasam deoparte la racorit.

Pasul 3
Pasca cu orez si branza dulce

Separat, amestecam branza cu restul de zahar, ouale, esenta si orezul fiert si racit.

Pasul 4
Pasca cu orez si branza dulce

Intindem aluatul si il repartizam intr-o tava rotunda inclusiv pe margini.

Pasul 5
Pasca cu orez si branza dulce

Turnam umplutura si nivelam bine. Ungem suprafata cu oul batut anmestecat cu laptele si punem in cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru o ora.

Pasul 6
Pasca cu orez si branza dulce

Cand se va rumenii si cand la testul cu scobitoarea nu ramane nimic pe aceasta, inseamna ca este gata.

Concluzie

Va doresc pofta buna, sanatate si spor in toate!

S-ar putea sa-ti placa

X