Pate din ficat de pasare facut in casa

Pate din ficat de pasare
  • Timp de preparare
    10 minute
  • Timp de coacere
    20 minute
  • Ready In
    35 minute

Salutare dragilor,
Astazi vreau sa prepar pate din ficat de pasare. Cautam o alternativa mai sanatoasa a mezelurilor consumate la micul dejun.
Este foarte greu sa gasesti alternative cat mai sanatoase pentru copii. Mai ales ca acestia sunt mari amatori de preparate cu carne.
Asa ca am cautat sa inventez ceva placut la gust care sa poata inlocui produsele din ficat de pui sau porc gasite in comert.

Ficatul de pui nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra.

În timp ce carnea de pui este una dintre cele mai frecvent consumate tipuri de carne, ficatul este deseori neglijat, în mare parte pentru că conține o cantitate mare de colesterol.

Cu toate acestea, ficatul de pasăre are și beneficii deoarece furnizează doze sănătoase de vitamine și minerale esențiale.

Compoziție nutrițională a ficatului de pasare

O porție de ficat de pasăre gătit conține 45 de calorii, 15 miligrame de sodiu și este lipsit de carbohidrați.

Dezavantajele constau însă în cantitatea mare de colesterol pe care o conține. Spre exemplu, aceeași cantitate de ficat conține 180 miligrame de colesterol, mai mult de jumătate din cantitatea zilnică recomandată pentru o dietă tipică. În plus, dacă obișnuiești să gătești ficatul de pui în ulei, trebuie să iei în considerare caloriile adăugate și grăsimile din ulei.

Beneficii

Oferă protecție împotriva anemiei

Printre pricipalele beneficii ale ficatului de pui se numără protecția împotriva anemiei. Anemia este o boală care apare atunci când ai o deficiență de globule roșii și provoacă o stare de oboseală, care interferează cu activitățile zilnice.

Datorită conținutului de vitamina A și de fier, ficatul de pasăre oferă protecție împotriva acestei afecțiuni. (1) De asemenea, ficatul de pasăre furnizează vitamina B12, care echilibrează și sprijină producerea de globule roșii. De asemenea, oferă folat, fier și vitamine. Fierul în sine este o componentă esențială pentru producerea celulelor roșii din sânge.

Într-un studiu realizat de doctorul Benjamin K. Ershoff și publicat în Proceedings for Society for Biology and Medicine Experimental, ficatul de pasăre a redus starea de oboseală asociată anemiei.

Mai exact, trei grupuri de șoareci au urmat o dietă pe bază de 11 vitamine sau același complex de vitamine și un complex de vitamina B sau dieta originală, dar în loc de vitamina B au primit pulbere de ficat. Rezultatele au arătat că cei mai rezistenți din punct de vedere fizic s-au arătat șoarecii din ultimul grup. (2)

Îmbunătățește vederea

Ficatul de pui conține vitamina A sub formă de retinol, alfa și beta-caroten, inclusiv licopen și, prin urmare, susține vederea sănătoasă. Cercetările susțin faptul că vitamina A poate reduce considerabil riscul de cataractă și degenerescență maculară care apare odată cu înaintarea în vârstă și poate trata persoanele care suferă de retinită pigmentosă. (3)

Benefic pentru țesuturile corpului

Corpul nostru are multe țesuturi, de la țesuturile din sânge până la țesuturile creierului. Trebuie să ne amintim că țesutul este o parte importantă a corpului nostru. Poți combate problemele cum ar fi buzele inflamate, limba, pielea crăpată și decojită cauzată de deficiența riboflavinei în organism, cu ajutorul ficatului de pasăre. Riboflavina, cunoscută și sub numele de vitamina B2, este esențială pentru repararea și dezvoltarea completă a țesuturilor corporale, inclusiv a pielii. (4) Includerea ficatului de pui în dietă poate fi un efort pentru a menține funcționarea corectă a țesuturilor.

Stimulează energia, mintea și îmbunătățește sistemul imunitar

Pe lângă faptul că conținutul de fier al ficatului de pasăre ajută la prevenirea anemiei, acesta are rolul de a susține sistemul imunitar sănătos și este, de asemenea, o excelentă sursă de zinc, fosfor și magneziu. (5) Toate aceste minerale împreună impulsionează sistemul imunitar și asigură dezvoltarea holistică a corpului.

Menține sănătatea pielii, părului și unghiilor

Aportul de proteină de 52% din ficatul de pasăre ajută la menținerea pielii, părului și a unghiilor sănătoase.

Tratează Pellagra

Ficatul de pui, precum și tonul, sunt unele dintre cele mai bogate surse de niacină care pot vindeca pellagra. Pellagra este o boală cauzată de lipsa de niacin sau de vitamina B3. Simptomele includ inflamarea pielii, diareea, demența și răni în gură. Zonele de piele expuse la lumina soarelui sau la frecare sunt de obicei afectate în primul rând. De-a lungul timpului, pielea afectată poate deveni mai întunecată, rigidă, începe să se coajească sau să sângereze. (6)

Dezavantaje

Ficatul de pasăre care nu este gătit suficient timp.

Ficatul de pui care nu este gătit corespunzător poate provoca toxiinfecție alimentară provocată de bacteriile Campylobacter.

Într-un studiu realizat de universitățile din Bangor, Manchester și Liverpool, 140 de bucătari au trebuit să aleagă dintr-un set de fotografii de ficat de pui, care se deosebeau prin modul în care erau gătite. S-a manifestat o preferință crescută pentru ficatul de pui care nu era bine gătit. (7)

Sarcina.

Studiile recente recomandă evitarea consumului de ficat până în a 12-a săptămână de sarcină și limitarea consumului la 75 grame pe săptămână pentru trimestrele următoare. Un aport excesiv de vitamina A în timpul sarcinii crește substanțial riscul de defecte la naștere. (8)

Cu toate acestea, ficatul de pui sau ficatul de porc sunt preferate deoarece conținutul lor de retinol (vitamina A) este mai mic decât în alte cazuri.

Grăsime și colesterol.

Adulții sănătoși cu niveluri normale de colesterol LDL ar trebui sa consume mai puțin de 300 de miligrame de colesterol în fiecare zi, potrivit rapoartelor American Heart Association. Conținutul de colesterol face ca ficatul de pui să fie doar o parte ocazională a dietei.

Ficatul de pui este tipul de ficat utilizat în majoritatea rețelor servite în restaurante sau în preparatele realizate la domiciliu.

 

AVANTAJE:

Furnizează doze sănătoase de vitamine și minerale esențiale.

DEZAVANTAJE:

Cantitatea mare de colesterol. potrivit romedic.ro 

Reteta este foarte simpla si cantitatea rezultata este suficienta pentru cateva zile.

Asa ca gata cu vorbaria..

Ingrediente

    Mod de preparare

    Pasul1
    ceapa calita in pate din ficat de pui

    Incepem prin a curata ceapa, o spalam si o taiem julien sau fideluta. Apoi punem ceapa intr-o tigaie unsa cu putin unt. O lasam la calit pentru 7-8 minute pana se inmoaie si incepe sa isi schimbe culoarea.

    Pasul2
    Ficat de pui pentru pate

    Dupa ce ceapa s-a calit o rasturnam intr-un castron din sticla sau ceramica. Adaugam in tigaie ficatul din pui curatat si spalat bine. Il prajim in putin unt ( jumatate din cantitate). Condimentam cu cimbru, sare, boia, piper iar apoi punem si vinul. Lasam pe foc sa scada lichidul pana ce ficatul este gatit bine. Dar sa nu fie crocant.

    Pasul3
    Pate din ficat de pui

    Punem si ficatul peste ceapa calita. Apoi adaugam smantana, restul de unt si blendam bine pana ajunge la textura dorita.

    Pasul4
    pate din ficat de pui

    Pateul obtinut il punem in recipiente micute pe care le acoperim cu capac. Sa poata rezista mai mult in timp, putem pune deasupra unt topit. Este o reteta foarte usor de facut, mai sanatoasa , mai deliciasa si o alternativa la produsele din comert.

    S-ar putea sa-ti placa

    X