Pizza cu de toate – si aluat din branza

Pizza
 • Timp de preparare
  15 minute
 • Timp de coacere
  30 de minute
 • Portii
  10
 • Vizualizari
  15

Salutare dragilor,
Astazi vreau sa prepar mancarea preferata a copiilor. Cred ca nu exista copil care sa nu prefere Pizza cu de toate.

Pizza este un fel de mâncare cu originea în Napoli, Italia. Este o pâine plată, de obicei rotundă, acoperită cu sos de roșii și brânză, plus alte topping-uri opționale, preparată la cuptor.

Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă „pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de „pâine plată acoperită cu brânză” în limba italiană. Un om care se pricepe la prepararea pizzei se numește „pizzaiolo”. Un restaurant care servește pizza se numește „pizzerie” (it. pizzeria). De la multe pizzerii se poate comanda și la domiciliu, prin telefon sau internet. Pizza se găsește, de asemenea, în supermarket-uri, sub formă congelată.

Scurt istoric pentru Pizza cu de toate

Contrar credinței generale, pizza nu este cert originară din Italia. De fapt nu se știe cine a “inventat” această mancare delicioasă. Deși cultura meditareană are variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan. Se știe că în Grecia Antică mâncau o pâine rotundă și plată, deasupra căreia puneau diferite condimente și ingrediente. Adițional, în cenușa rezultată în urma eruperii catastrofale a vulcanului Vezuviu din anul 74, au descoperit dovezi care ar indica faptul că o pâine rotundă din făină ar fi fost consumată la scară mare în acea perioada în Pompei și Neapolis. (Neapolis fiind o colonie greacă care ulterior a devenit orașul Napoli). Însă, adevărul este că pizza putea fi inventată de oricine care a descoperit secretul combinării făinei cu apă și încălzirea acestui

De la Scott Bauer - http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/mar01/k7633-3.htm, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79501
Pizza De la Scott Bauer – http://www.ars.usda.gov

aluat pe o piatră fierbinte.

De unde ternenul de Pizza

Termenul de „pizza” a fost menționat pentru prima oară într-un text latin datat din 997, descoperit într-un orăsel italian din sud, lângă Napoli. Conform acestuia, un lucrător de fermă trebuia să îi dea episcopului orașului ‘duodecim pizze’ (douăzeci de pizze) cu ocazia Crăciunului și Paștelui. Termenul propriu-zis poate proveni dintr-o multitudine de cuvinte:

 • din cuvântul grec „pikte” (însemnând „cocă frământată”), care în latină a devenit „picta” și ulterior „pitta”;
 • din termenul în latină „pinsa” (însemnând „a bate”), putându-se referi la procesul de aplatizare a aluatului);
 • din cuvântul în latină „picea”, care poate să se refere la faptul că aceasta se înnegrește în cuptor; sau
 • din termenul italian „pizzicare” (însemnând „a trage”), referindu-se la faptul că pizza este trasă afară din cuptor.

În Italia, orașul care este strâns legat de pizza este Napoli. Aici acest fel de mâncare a devenit foarte popular în rândul săracilor, în special fiindcă era foarte ieftin de preparat, gustos și sățios. Adițional, probabil datorită faptului că pizza era așa de îndrăgită de locuitorii mai săraci, marginea pizzei este mai groasă decât centrul acesteia. Astfel, oamenii săraci, chiar dacă aveau mâinile murdare puteau să țină o felie de pizza în mâini și s-o mănânce, fără să murdărească partea pe care o consumau. Desigur, la sfârșit marginea pizzei era aruncată.

Însă această perioadă a reprezentat doar începutul pizzei, fel de mâncare care astăzi se găsește oriunde în lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mâncare.

Istoria pizzei moderne

Istoria pizzei moderne a început o dată cu aducerea roșiilor în Europa din America, în secolul XVI. La început însă s-au bănuit a fi otrăvitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. În secolul XVIII săracii din Napoli obișnuiau să pună sos de roșii peste pâinea lor plată. Așa s-a născut pizza pe care o cunoaștem astăzi. Cu timpul a câștigat popularitate și turiștii veneau special în zonele sărace din Napoli pentru a gusta diversele rețete de pizza, preparate de pizzaioli.

Inițial acest fel de mâncare a fost comercializat la chioșcurile în aer liber. Sub forma unui astfel de chioșc a fost înființată în 1738 și prima pizzerie, „Antica Pizzeria Port’Alba”. S-a deschis în jurul anului 1830 la Napoli sub forma pe care o au astăzi pizzeriile, cu mese și scaune, și este deschisă și astăzi. Alexandre Dumas ne povestește că în anii aceștia pizza era mâncarea de bază în Napoli și că avea ingrediente variate, cum ar fi brânză, roșii, ulei și anșoa.

Tot în această perioadă se crede ca pizzaioli au început coacerea pizzei în cuptorul de cărămizi.

Altă pizzerie faimoasă este „Da Michele” (deschisă în 1870), unde mulți consideră că ar fi singurele Pizza Marinara și Pizza Margherita. Marinara este prima rețetă de pizza. Margherita a fost prima pe care s-a pus brânză. Este atribuită lui Raffaele Esposito, care lucra la pizzeria „Pietro… e basta così” („Pietro… și ajunge”) (deschisă în 1880). Care mai există și astăzi, sub numele de „Pizzeria Brandi”.

Pizza si regalitatea

Legenda spune că în 1889 regele Umberto I al Italiei si soția lui, regina Margherita, au pornit într-un tur al țării. De-a lungul călătoriilor, regina a devenit intrigată de pâinea plată cu ingrediente deasupra, pe care o savurau italienii de rând. Astfel, și-a rugat gărzile să-i aducă și ei o felie. Cum i-a plăcut foarte mult această mâncare, regina i-a ordonat lui Raffeale Esposito să-i pregătească mai multe sortimente de pizza. Neinteresând-o că oamenii din curtea regală nu au văzut cu ochi buni faptul ca regina mănâncă același lucru cu oamenii de rând. Astfel, brutarul Esposito i-a pregătit reginei trei feluri de pizza:

una cu slănină, brânză și busuioc;

a doua cu usturoi, ulei și roșii;

și al treilea cu roșii, mozarella și busuioc (culorile căreia reprezentau chiar steagul italian – roșu, alb și verde).

Acest ultim sortiment a fost preferatul reginei, iar brutarul Esposito a numit acest fel de pizza după ea: Pizza Margherita.

În zilele noastre, Asociația Pizzei Napolitane Veridice are reguli foarte stricte în ceea ce privește pregătirea unei pizza autentic napolitane. Astfel, pizza trebuie coaptă într-un cuptor cu lemne boltit, aluatul trebuie frământat și aplatizat manual, fără folosirea unor instrumente (din aceasta cauză pizzaioli pregătesc pizza rulând-o cu degetele în aer). În plus, diametrul pizzei nu trebuie să depășească 35 de centimetri, respectiv aluatul nu poate fi mai gros de 1/3 cm în mijloc. – potrivit Wikipedia

Dar sa revenim la pizza pe care vreau sa o prezint asta care nu este chiar traditionala.

Ingrediente

Blat

Topping

  Mod de preparare

  Pasul 1
  Pizza cu de toate

  Intr-un bol punem ouale pe care le amestecam cu iaurtul si branza rasa. (Eu folosesc doua pahare mari de iaurt de 400 ml pe care le umplu cu branza rasa). Adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam totul bine. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt punem aluatul peste care punem tot ce ne dorim din topping. Este indicat sa punem mozzarella sau cascavalul ras ultimul. Dupa ce se topeste o sa fixeze foarte bine si celalalte ingrediente. Nu am pus cantitati pentru topping pt ca fiecare pune dupa bunul plac. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 30 de minute.

  Pasul 2
  pizza

  Cand se rumeneste deasupra inseamna ca este gata. Dat fiind faptul ca are branza in compzitia blatului ar fi ok sa o lasam sa se raceasca si sa o consumam calduta.

  S-ar putea sa-ti placa

  X