Paine impletita (reteta cu ou)

paine impletita cu ou
  • Timp de preparare
    20 minute
  • Timp de coacere
    30 minute
  • Portii
    8
  • Vizualizari
    23

Salutare dragilor,
„Painea noastra cea de toate zilele” din pacate a ajuns sa fie din ce in ce mai procesata. Si din ce in ce mai scumpa. Asa ca astazi vreau sa va prezint o reteta de Paine impletita (reteta cu ou).

Cateva detalii despre paine in general

Paine
Paine 

Pâinea este un aliment de bază produs prin coacerea aluatului. Obținut din făină amestecată cu apă și drojdie (maia ca la cozonac).Se pot adăuga de la caz la caz diferiți ingredienți în funcție de categoria pâinii obținute.
Aceste categorii de pâine diferă după regiune. In Germania este consumată mai mult pâinea neagră, pâinea obținută din orz. Pe când în Franța bagheta, pâinea albă și franzela erau cele mai apreciate.

Scurt istoric al painii

Pâinea este una dintre cele mai vechi preparate alimentare. Dovezile din Europa de acum 30 000 de ani au evidențiat reziduuri de amidon pe roci folosite pentru a bate plantele. Este posibil ca în acest timp, extractul de amidon de la rădăcini de plante, cum ar fi cattails și ferigi, să se răspândească pe o stâncă plată. Plasată peste foc și fiartă într-o formă primitivă de flatbread. Cele mai vechi dovezi ale producției de pâine din lume au fost găsite într-un sit Natufian de 14.500 de ani. Acesta este în deșertul de nord-est al Iordaniei. Aproximativ 10.000 î.Hr., cu zorii vârstei neolitice și răspândirea agriculturii. Boabele au devenit stâlpul de a face paine. Sporii de drojdii sunt omniprezenți, inclusiv pe suprafața boabelor de cereale, astfel încât orice aluat rămâne la odihnă în mod natural.

Au fost disponibile mai multe surse de îndulcire pentru pâinea timpurie. Drojdiile din aer pot fi exploatate lăsând aluatul nepregarnitat expus la aer pentru o perioadă de timp înainte de gătire. Pliniu cel Bătrân a raportat că galii și iberienii au folosit spuma degresată de bere numită barm pentru a produce „un fel de pâine mai ușoară decât alte popoare”, cum ar fi tortul de barman. Părți ale lumii antice care au băut vin în loc de bere au folosit o pastă. Aceasta este compusă din suc de struguri și făină care a fost lăsată să înceapă fermentarea sau tărâțe de grâu îmbibate în vin, ca sursă de drojdie. Cea mai obișnuită sursă de înălbire a fost să păstreze o bucată de aluat din ziua precedentă ca o formă de starter sourdough, așa cum a raportat și Pliny.

Procesul de paine Chorleywood

A fost dezvoltat în 1961. Utilizează operația mecanică intensă a aluatului pentru a reduce dramatic perioada de fermentație și timpul necesar pentru a produce o pâine. Procesul, a cărui amestecare de înaltă energie permite utilizarea de cereale cu conținut scăzut de proteine. Este acum utilizat pe scară largă în întreaga lume în fabrici mari. Ca rezultat, pâinea poate fi produsă foarte rapid și cu costuri reduse producătorului și consumatorului. Cu toate acestea, au existat unele critici privind efectul asupra valorii nutritive. potrivit Wikipedia

De aceea eu am ales aceasta reteta cu ou si lapte pentru o valoare nutrititiva mai buna.

Ingrediente

  • Va doresc pofta buna, sanatate si spor in toate!

Mod de preparare

Pasul 1
Paine

Laptele il incalzim cat sa nu arda la deget. In lapte punem drojdia si lasam sa se activeze pana isi dubleaza volumul. Amestecam faina cu sarea, apoi punem ouale si incepem sa amestecam. Pune si laptele amestecat cu drojdia. Incepem sa framantam. Adaugam si uleiul treptat si continuam sa framantam. Cand aluatul devine fin si nelipicios ungem aluatul cu ulei si acoperim bolul cu folie alimentara. Lasam la dospit pana isi duleaza volumul.

Pasul 2
Paine

Cand si-a dublat volumul punem aluatul pe planseta si il impartim in doua parti egale. Apoi fiecare parte in 3 parti egale. Rulam fiecare parte si impletim in 3 (aducem pe rad din exterior peste partea din mijloc). Asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si acoperim cu folie din plastic. Mai lasam la dospit pentru inca 30 de minute.

Pasul 3
Paine

Ungem cu ou batut si introducem in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute. Cand painea este rumena deasupra o putem scoate din cuptor.

S-ar putea sa-ti placa

X