Cozonac cu aluat oparit cu umplutura de nuca si rahat

cozonac cu aluat oparit

Salutare dragilor!
Astazi vreau sa va prezint reteta pe care o fac eu de Cozonac cu aluat oparit cu umplutura de nuca si rahat
Cred că nu este sărbătoare la Români la care gospodinele să nu facă cozonac cu rahat, cu ciocolată, cu stafide sau cu ce mai vor să mai fie umputura. Si in diferite tehnici, cozonac traditional, cozonac fara framantare, sau cu aluat oparit cum este acesta. Fie că este Crăciun sau Paște, mirosul de cozonac se simte din fiecare casă.

Astăzi am ales sa vă prezint un cozonac gustos și usor de făcut. Acesta nu necesită frământare. Este un cozonac ce se face mult în zona Moldovei.

Scurta prezentare a cozonacului

Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Craciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă fiind forma lui dreptunghiulara și înaltă.

Un alt echivalent al cozonacului este și Colomba Pasquale, o prăjitură specifică Sfintelor Sărbători de Paști în Italia. Consistența seamănă mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta prin formă și prin glazura crocantă de migdale. potrivit Wikipedia

Mod de preparare a aluatului de cozonac cu aluat oparit

Într-un bol amestecăm 100 g de făină cu 200 de ml de lapte clocotit.

Cand s-a răcit, sfărâmăm drojdia, adăugăm o linguriță de zahăr și amestecăm foarte bine, mai adaugăm 50 de ml de lapte.

Acoperim bolul cu folie din plastic și lăsăm să crească aproximativ 20 de minute.

Cand aluatul și-a dublat volumul adăugăm și retul de zahăr, gălbenuşurile (care sunt la temperatura camerei), cernem restul de făină, adăugăm coaja de lămâie, esențele și sarea.

Frământăm până ce începe să prindă formă de aluat. Când aluatul s-a format, adăugăm uleiul puțin câte puțin și continuăm framântatul. Procedăm în același mod și cu untul.

După ce am încorporat untul (cand nu se mai lipeste de degete), lăsăm aluatul să se odihnească într-un bol acoperit cu folie din plastic.

Ingrediente

Aluatul opărit

Umplutură

  Mod de preparare

  Pasul1

  Începem cu aluatul: Într-un bol amestecăm 100 g de făină cu 200 de ml de lapte clocotit. Cand s-a răcit, sfărâmăm drojdia, adăugăm o linguriță de zahăr și amestecăm foarte bine, mai adaugăm 50 de ml de lapte. Acoperim bolul cu folie din plastic și lăsăm să crească aproximativ 20 de minute. Cand aluatul și-a dublat volumul adăugăm și retul de zahăr, gălbenuşurile (care sunt la temperatura camerei), cernem restul de făină, adăugăm coaja de lămâie, esențele și sarea. Frământăm până ce începe să prindă formă de aluat. Când aluatul s-a format, adăugăm uleiul puțin câte puțin și continuăm framântatul. Procedăm în același mod și cu untul. După ce am încorporat untul, lăsăm aluatul să se odihnească într-un bol acoperit cu folie din plastic.

  Pasul2

  În acest timp ne ocupăm de umplutură. Într-un bol punem nuca macinată (și prăjită pentru un gust mai intens), cacaoa, zahărul, și amestecăm foarte bine tot. Adăugăm și albușurile până obținem o cremă.

  Pasul3

  Lăsăm umplutura deoparte și revenim la aluat, care între timp si-a dublat volumul. Îl împărțim în 4 parti egale. Punem ulei pe o bucată și o întindem pe planşetă cu mâinile. Adăugăm crema și bucățele de rahat și începem să rulăm. După ce am făcut primul rulou procedăm în același mod și cu următorul.

  Pasul4

  Apoi ambele rulouri le împletim sub forma de cozonac. Punem împletitura într-o tavă unsă cu ulei sau în care am pus hârtie de copt. Ungem cozonacul cu ou și presărăm cu zahăr. Din aluat vor ieși 2 cozonaci pe care îi introducem în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius pentru 60-70 de minute.

  Pasul5

  Dacă vreți, îi puteți încerca cu o scobitoare să vedeţi dacă sunt copți la interior. Introduceți scobitoarea în mijlocul cozonacului. Dacă aceasta este curată (fară urme de aluat), înseamnă că acesta este copt, dacă sunt urme de aluat atunci mai trebuie copt. Când cozonacii vor fi rumeni îi putem scoate din cuptor. Așteptăm să se răcească pentru ai putea servii.

  Concluzie

  Eu am făcut unul cu rahat și unul doar cu nucă și cacao. Vă doresc poftă bună și spor în toate!

  S-ar putea sa-ti placa

  X