Cozonac tradiţional uşor de făcut

 • View
  464

Salutare dragilor,
Cozonacul cel mai bun desert. Desert ce ne aminteşte de copilărie şi de momentele petrecute cu bunicii.
Bunicile mele erau experte în cozonac. Una din ele avea o forma de miel pentru Paşte. Cozonacul făcut de ea arăta ca un bibelou. Făceau cozonaci pentru toată familia. Una făcea aluatul de cozonac opărit si cealaltă frământat.
Pare un desert foarte sofisticat dar eu am o reteta de cozonac tradiţional uşor de făcut.
Nu am foarte mare experienţa la gătit, de aceea ce îmi iese şi mi se pare uşor de făcut, împărtăşesc cu voi.

Ingrediente

Aluat cozonac

Umplutură cozonac

  Mod de preparare

  Într-un bol punem laptele călduţ peste care adăugăm drojdia uscata, 4 linguri cu zahăr, esenţa de vanilie şi 2 linguri cu făină. Amestecăm bine şi lăsăm să crească pentru 10 minute. După 10 minute punem amestecul de lapte şi drojdie într-un bol mai mare ( bol în care o sa stea aluatul la dospit). Peste punem cele 7 gălbenusuri, untul topit şi răcit şi coaja de lămâie. Amestecăm totul bine. Apoi adăugăm zahărul făina şi sarea. Omogenizăm bine fără să frământăm. Acoperim bolul cu folie alimentară şi lăsăm la dospit pentru o oră şi jumătate sau până când îşi dublează volumul. Eu folosesc programul de dospit al cuptorului electric. La 40 de grade Celsius şi durează 40 de minute! Cel mai bine este să preparaţi acest aluat de seara, deoarece acesta trebuie sa stea la frigider 12 ore. Aşa că aluatul ce şi-a dublat volumul intră la frigider pentru 12 ore. După cele 12 ore scoatem aluatul din frigider şi îl împărţim în 4 părţi egale. Eu prefer acest tip de aluat deoarece este foarte ferm şi mult mai usor de întins.

  Pasul 1

  Umplutura pentru cozonac tradiţional se realizează foarte simplu prin amestecarea nucii măcinate cu zahărul pudră şi cacaoa.

  Pasul 2

  Luăm o parte din aluat şi o întindem pe o plansetă, grosimea sa fie de aproximativ un cm. Presărăm deasupra amestecul de cacao, zahăr şi nucă … şi bineînţeles rahat tăiat.

  Pasul 3

  Rulăm aluatul având grijă să nu se rupă. La capete îl sigilăm cu ou… pur şi simplu ungem ultima parte ce vine la interior. Lăsăm deoparte ruloul format şi ne ocupăm de urmatorul. Procedăm în acelaşi mod.

  Pasul 4

  Când şi al doilea este gata le împletim unul dupa celălalt.

  Pasul 5

  Cozonacul format îl aşezăm în tava pentru cozonac tapetată cu hârtie de copt . Din cantităţile prezentate ne ies 2 cozonaci. Introducem tavile în cuptorul preîncălzit la 40 de grade sau îi lăsăm la dospit pe masă până ce îşi mai măresc volumul. Apoi încălzim cuptorul la 165 de grade sau la treapta din mijloc a cuptorului pe gaz. Ungem cozonacii cu ou şi îi punem la copt pentru 50-60 de minute. Facem testul cu scobitoarea şi dacă pe aceasta nu se lipeşte aluat îi scoatem din cuptor şi îi lăsăm să se răcească complet în tăvi. De preferat este să consumăm cozonacul la 24 de ore din momentul în care au fost scoşi din cuptor… Dar câţi rezistăm…

  Concluzie

  Sper că această reţetă să fie pe placul vostru. Vă doresc poftă bună, sănătate şi spor în toate!

  S-ar putea sa-ti placa

  X