Drob cu carne de porc

Drob cu carne de porc
  • Timp de preparare
    1 ora si 30 de minute
  • Portii
    10
  • Ready In
    2 ore

Salutare dragilor,
Astăzi o să prepar drob cu carne de porc. Un aperitiv sățions și deosebit.
Eu fac acest drob când am pofta, nu doar în perioada Sfintelor sărbatori Pascale.
Asa fac și Pasca cu brânza dulce fără aluat framântat sau sarmalele. Și până la urmă mi se pare mult mai corect așa. Să mănânci ce îți place când ai poftă. Rețeta mea de drob o puteți adapta daca doriți… Se poate folosi carnea de pui dacă se dorește. Traditional drobul se face cu organe și carne de miel. La noi în familie se mănâncă ambele variante sau mai bine spus eu mănânc toate variantele de drob.. În copilarie și adolescență mâncam drobul de miel. Și așa mâncăm și când mergem în vizită la părinții mei in prima sau a doua zi de Paște. Este unul din felurile de mancare preferat.

Scurta istorie a drobului

Drobul de miel este un preparat culinar tradițional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paște.

Ingredientele principale sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, splină, inimă și rinichi), verdețuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuștean), ouă (crude și fierte), pâine înmuiată în apă sau lapte. Măruntaiele fierte și tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente și condimente (sare, piper). Prapurul mielului este așezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne. Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale, existând o serie de variații ale rețetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat în locul praporelui. În majoritatea variantelor se așază ouă fierte în centrul acestuia.

În mod tradițional, pregătindu-se pentru sărbătorile pascale, credincioșii ortodocși jertfesc un miel ce simbolizează jertfa lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. Din acesta sunt realizate o multitudine de preparate ce vor fi servite de întreaga familie, alături de ouă roșii și pasca cu brânză.

În lume există un număr de preparate asemănătoare cu drobul de miel, dar cel mai cunoscut este haggis-ul scoțian. Una dintre diferențele principale dintre aceste preparate este faptul că haggis-ul se fierbe în burtă de oaie și nu conține o cantitate mare de verdețuri precum drobul românesc.

În S.U.A. este interzis importul și pregătirea pentru consumul uman al plămânilor de oaie . Astfel, în S.U.A. este imposibilă prepararea drobului de miel tradițional românesc sau a haggis-ului tradițional scoțian. Drobul poate fi facut nu doar cu ingrediente de miel, ci si cu ingrediente de porc sau pui. potrivit Wikipedia

O să vă prezint si cu rețeta drobului de miel într-un articol viitor.
Dar, astazi vedeta va fi rețeta de drob cu carne de porc

Ingrediente

Mod de preparare

Pasul1
Drob cu carne de porc

Carne ( eu folosesc pulpă) şi ficatul le spălăm bine cu apă rece şi apoi le punem la fiert. Ceapa ( toată) o curăţăm şi o tăiem mărunt şi o punem la călit cu puţină sare şi piper.

Pasul2
Drob cu carne de porc

După ce carnea şi ficatul au fiert şi s-au răcit le tocăm ( eu folosesc tocătorul de la robotul de bucatărie). Punem într-un bol mare ceam tocat, ceapa calita, mărarul şi pătrunjelul tocate marun, smântâna, ouale crude, restul de sare şi piper si condimentele pentru drub (la această cantitate se poate folosi un plic intreg de condimente).

Pasul3
Drob cu carne de porc

Amestecam bine totul. Pregatim doua tăvi mari de cozonac in care punem prapurele sau foaia de plăcintă unsă cu ulei. În tăvile de coyonac punem compozitie pana la jumatatea tăvii. Apoi punem în fiecare câte 3 ouă fierte şi curatate.

Pasul4
Drob

Peste punem restul de compoziţie şi acoperim cu prapurele sau foaia de placintă. Punem în cuptorul încins la 180 de grade pentru 30 de minute sau pâna se rumeneşte deasupra.

S-ar putea sa-ti placa

X